4008 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt 1 idős, krónikus beteg. Ezzel 546 főre emelkedett az elhunytak száma, 2279-en pedig már meggyógyultak.
Blogolj!

A labancból lett kuruc, Bottyán János

2019.09.26.
Szabó Róbert

A Rákóczi-szabadságharc egyik legfontosabb szereplője Bottyán János, közismertebb nevén Vak Bottyán 1703-ban Zólyomnál még a kurucok ellen harcolt, majd a dunántúli kuruc csapatok főparancsnoka lett.

Kép forrása: A történelem faszagyerekei

Esztergomban, valamikor 1643-44 körül látta meg a napvilágot Bottyán János - a források nem adnak pontos választ a kérdésre, születését 1635 és 1645 közé datálják -, aki elszegényedett protestáns kisnemesi családban nőtt fel. Később a nagyszombati jezsuiták vágsellyei birtokán volt lovász, akiknek a hatására áttért a katolikus hitre, így apja kitagadta a családi örökségből. Ezután otthagyta az iskolapadot, és végvári vitéznek állt Vágsellyén, ami Érsekújvár 1663-as elestét követően a magyar védelmi vonal egyik fontos láncszemévé vált. Már ekkor kitűnt a többiek közül merészségének és bátorságának köszönhetően. 

Egyik leghíresebb legendája is ebből az időszakból származik: a történet szerint egyszer fogadásból belopózott Érsekújvárra, és a helyőrséget éppen imára szólító müezzint kihajította a minaretből. 

Ezután részt vett Esztergom visszafoglalásában 1683-ban, majd a vár parancsnoka lett, amit sikeresen megvédett a budai pasa 1685-ös támadása idején. Buda visszavételekor saját szervezésű ezred élén tüntette ki magát, majd Bádeni Lajos seregében is harcolt a Délvidéken, ahol a törökök elleni harcban elvesztette fél szemét, ami után Vak Bottyánnak kezdték nevezni. A katonai ranglétra megmászása mellett hírnevet is szerzett magának, illetve birtokokat kapott a Dunántúl északkeleti részén, illetve kúriát, adómentességet és italmérési jogot nyert Esztergomban. Ennek köszönhetően az 1699-ben megkötött karlócai békét követően, mint a város leggazdagabb polgára vonult vissza a katonai élettől.

Kép forrása: A történelem faszagyerekei

Az otthoni tétlenséget aztán 1701-ben elégelte meg, és először a spanyol örökösödési háború rajnai frontjára ment, majd két év múlva már a Rákóczi-szabadságharc leverésének érdekében jelentkezett szolgálatra I. Lipótnál. A király Zólyom várához küldte, ahol Ocskay Lászlóval és Bercsényi Miklóssal kellett megküzdenie, viszont utóbbi sikeres tárgyalásokat folytatott az ezredessel, aminek köszönhetően 1703-ban Bottyán János csatlakozott Rákócziékhoz.

Az árulás hamar kiderült, és az esztergomi parancsnok hamar el is fogatta, viszont a Bécsbe tartó naszádról jobbágyai kiszabadították Bottyánt, aki a kuruc táborban generálisi rangot kapott. Ezután 1704-ben bevette Érsekújvárt, majd 1705-ben őt bízta meg II. Rákóczi Ferenc a Dunántúl felszabadításáért indított hadjárat vezetésével. A generális hidat vert a Dunán, majd Dunakömlődnél felépítette Bottyán várát, és elindította első támadásait, amelyek kudarcot vallottak. Ennek ellenére az 1705 őszén indított újabb támadások már sikerrel jártak: a kuruc csapatok elfoglalták a Dunántúl főbb erősségeit, és decemberre bevették Szentgotthárdot.

Kép forrása: Minden Kapuvár

Ezután sikerült megnyernie a lakosságot, és nagy népszerűségnek örvendett, hiszen seregeiben megtorolta a rablást és a fosztogatást, így a nép "Jótevő Jánosnak" nevezte el. Ennek is volt köszönhető, hogy 1706-ban, és 1707-ben a többszörös túlerő ellen is sikeresen védekezett. Mivel megőrizte pozícióit, így a fejedelemtől megkapta a Dunántúl kormányzói címet is. 

Végül 1708-ban a trencséni csatavesztés miatt előbb Felvidékre, majd az Alföldre kellett visszavonulnia a generálisnak. A hanyatló kuruc csapatoknak a katonai kudarcok mellett a természettel is meg kellett küzdeniük, hiszen felütötte fejét a pestis az éhínség, és a háborúskodás miatt is. Nagy valószínűséggel ez okozta Vak Bottyán János halálát is, aki 1709. szeptember 27-én Bercsényi Miklós megfogalmazásában "behunyta a másik szemét is".

Felhasznált irodalom:

Vak Bottyán halála
Wikipédia

Ezeket a cikkeket olvastad már?