4008 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma
Elhunyt 1 idős, krónikus beteg. Ezzel 546 főre emelkedett az elhunytak száma, 2279-en pedig már meggyógyultak.
Blogolj!

Hogyan viszonyult a nemesekhez IV. Béla?

2019.02.13.
Szabó Róbert

A II. András halálát követően trónra kerülő IV. Béla ellenezte apja politikáját később mégis nagy birtokokat ajándékozott az előkelőknek.

Kép forrása: Magyar Hírlap

Az újdonsült uralkodó szakítani akart apja politikájával és visszaakarta szerezni a királyi hatalom tekintélyét. Az már az első években biztossá vált, hogy kemény kézzel akarja megfékezni a bárók előretörését, visszavette az apja által adományozott bírtokokat, többeket megkínoztatott, valamint Dávid nádort meg is vakítatta. Ezeknek a tetteknek viszont később súlyos következményei lettek.

Béla a magyar nép eredetét akarta jobban megismerni, aminek kutatására Julianus barát indult el a király megbízásából, aki 1236-ban eljutott a régi Magyarország (Magna Hungaria) területére. A jó hírek mellett rosszakat is hozott a Domonkos-rendi szerzetes, aki jelentette az uralkodónak, hogy hamarosan elérik az országot a tatárok, akik nagy károkat okozhatnak a hazának.

Kép forrása: erdelyinaplo.ro

Az 1235-ben trónra kerülő király a közelgő veszély elhárítása miatt változtatott politikáján és azért, hogy megbékítse a megsértődött előkelőket visszaszolgáltatta a korábban elvett birtokokat. Ennek ellenére nem békéltek meg a nemesek és nem segítettek az uralkodónak, aki így segítség híján behívta a nomád életmódot folytató kunokat az országba. Ez tovább feszítette a húrt az előkelőknél, akik megölték a rablásokat elkövető nép vezérét, így azok kivonultak a magyar területekről. Ez okozta végül a Magyar Királyság vesztét, hiszen a tatárok Muhinál könnyedén győzték le a magyar sereget, ami után egészen Trau váráig menekült IV. Béla.

Kép forrása: moly

A lezajlott eseményeket követően elkezdődött az úgynevezett "második honalapítás". A trónra visszatérő király külföldiek behívásával, a kunok letelepítésével feltornázta a tatárjárás alatt megcsappanó magyar lakosság számát és végérvényesen változtatott politikáján. Visszatért apjának adományozásaihoz, azonban feltételeket szabott: aki birtokot kapott tőle annak az ország védelme miatt egy kővárat kellett építenie a telken. Ez elősegítette a bárók térnyerését és a királyi vármegyék bomlásnak indulását, ugyanakkor kialakult a nyugati hűbériséghez hasonlító familiaritás is.

IV. Béla végérvényesen felemás viszonyban volt uralkodása alatt a nemesekkel. Hiába szegült szembe II. András politikájával a tatárjárás után kénytelen volt birtokokat adományozni, ami végül jó hatást tett arra, hogy talpra álljon az ország a súlyos csapás után.

Fotó: Wikipédia

Ezeket a cikkeket olvastad már?